“ Klank als materie” Hans van Koolwijk

Hans van Koolwijk bouwt geluidsmachines die  je als toeschouwer in beweging kunt zetten en geluid  mee kunt maken.

Hij heeft zijn tentoonstelling “ Klank als materie” in het Muziektheater aan ’t IJ in Amsterdam. ‘De kroon’ is het meest fascinerend. Je kunt de kroon op je hoofd zetten en in een blaasbalg knijpen. Hiermee creeer je zelf  je eigen ritme en geluid, dat je meeneemt  naar het beeld van een voorbijvarende stoomboot. Met je hand op de bamboepijp kun je de toonhoogte varieeren en zo je eigen melodie maken.

‘De Knik-Tiks’ (2000) buiten in de wind doen aan het geluid van het tikken tegen de mast van de zeilboot denken. Hans vertelt hierover dat het is ontstaan  in de nacht dat hij niet kon slapen van het tikken van de lijnen tegen de mast, toen hij op een boot in de haven verbleef. Hij maakte van zijn nare ervaring een mooi beeld met banieren, wapperend op de wind en combineerde dit met geluid van mastlijnen.

‘De zeven klokken’ geven een spirituele sfeer weer.  Zoals de klokken elkaar zacht aanraken , zo strelen ze het oor van de toeschouwer, betoverend.

Hans vertelt over zijn voorkeur voor bamboe met zijn beperkte mogelijkheden in tegenstelling tot de vele, digitale mogelijkheden van geluid componeren. “Het is schaven aan een bamboefluit tot je het juiste geluid ermee kunt maken.” Het fascineert hem om tot dit zuivere geluid te komen door het bamboe te bewerken, te schaven tot perfectie. ‘De doorgaande toon die een machine produceert wordt intens in zijn saaiheid.’ Hij vertelt dat  hij voor elk project weer met andere mensen samen werkt, dit maakt zijn projecten iedere keer weer verrassend.

Over impressionsofart

teacher, photografer
Dit bericht werd geplaatst in Beeldende kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s