Community-art van Adriaan Nette

“Je staat op O, realiseer iets! Kom naar buiten.” Adriaan  vindt musea reservaten met salonkunst. Hij propageert de kunst naar buiten te brengen in samenwerking met mensen in hun eigen omgeving. Community-art is zijn strategisch etiket om kunst financieel te kunnen realiseren.

Bij het maken van een schilderij bepaal je de condities zelf, hier heb je geen contact met de buitenwereld voor nodig. Dit is voor Adriaan na 20 jaar geen uitdaging meer. Hij maakt nu van het goede gesprek een Beeld. In ‘Wijk met de kikker” geeft hij een voorbeeld van zo’n beeld dat hij maakte door te luisteren naar de anekdotes die bewoners hem gedurende drie jaar op buurtvergaderingen vertelden. Het verhaal van buurtbewoners die ’s nachts wakker liggen en kikkers horen kwaken hebben het Beeld gecreeerd.

Zijn methodiek voor het maken van zijn conceptuele kunst, legt hij uit als een acquisitie waarbij identificatie van het kunstwerk door de bewoners/ het publiek van groot belang is. “Mensen moeten zich herkennen in het kunstwerk.”

Een ander voorbeeld van zijn kunst is ‘de Moluk van Tinte‘  in Zeeland. Hij vroeg de inwoners een schets te maken van hun beeld. Als profocatie wilde hij het dorp vol zetten met sokkels voor deze beelden die zij schetsten. Dat vonden de bewoners niets. Nu was de verwachting op nul gezet door Adriaan en waren de mogelijkheden eindig. Hij maakte de Moluk van Tinte en een lege sokkel.
Inwoners van Tinte geven hun eigen Môluk, precies zoals je dat doet bij een barbiepop, steeds een andere outfit, zo ontstaat een beeld dat echt leeft bij de mensen uit het dorp. Het beeld krijgt een aankleding die past bij het jaargetijde of bij een speciale gebeurtenis.

Oscar Wilde:”Het geheim van de wereld is het zichtbare, niet het onzichtbare”

In “Landsherenkwartier en de geheimen van de wereld” vertellen buurtbewoners in Deventer elkaar in een huiskamer een verhaal in de vorm van een dans, een anekdote , een fotoreportage over vervoersmiddelen die men gereden heeft, rappen het verhaal of vertellen bij elke lege bladzijde uit een foto-album hun verhaal uit het thuisland.  Op de onderstaande link is de video te zien van dit Community-art project. http://www.youtube.com/watch?v=q6ve0xF2z-Q

Over impressionsofart

teacher, photografer
Dit bericht werd geplaatst in Beeldende kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s